Gratis drivstoff til elbilen de neste 20 årene.


De færreste av oss som har passert 40 år tenkte vel som ferske bilførere når vi var unge at hustaket skulle generere «drivstoff» til bilen i fremtiden. Den skolestilen er det ikke mange som skrev på barne- og ungdomskolen når tema var «fremtiden og teknologi».

Nå er det blitt en realitet. «Alle» kjører rundt i elbiler og flere og flere av oss legger solcelleanlegg på hustaket. Ganske så kult å tenke på at solen gir nok energi til at bilen kan forflytte seg til jobbkjøring og kjøring til aktiviteter i det daglige med en elbillader og solcelleanlegg installert.

— Lagre energien som ikke brukes

For god utnyttelse av produsert energi kan man installere et energibatteri i boligen som lagrer energi fra solcellene når folk er på jobb og skole på dagtid. Et batteri kan dekke opp til fem-syv mils kjøring pr. dag ved opplading av bilen på natten. Fem til syv mil dekker nok behovet for veldig mange familier i forhold til daglig kjøring.

Det å sette inn et batteri gir økt utnyttelse av solcelleanlegget når vi stort sett oppholder oss andre steder enn hjemme når solcelleproduksjonen er på det høyeste. Levetiden på et litium-batteri er på 20 år +, så det betyr med en investering i solcelleanlegg og batteri at all daglig kjøring de neste 20 årene er dekket opp og kan regnes som gratis. Unntaket er nok fra november til februar hvor solforholdene ikke er gode nok til å produsere nok energi, men gratis energi i 8 måneder er fortsatt ganske så kult. Har du hverken elbil eller solcelleanlegg er det verdt å regne på hva bilen koster deg pr. døgn med tanke på drift, diesel og bompenger. Det blir ikke småpenger i løpet av 20-25 år.

Med tanke på både besparelser for lommebok og miljø bør eget kraftverk stå høyt opp på listen over fremtidige investeringer.

— Strømprisene og nettleien stiger stadig

Strømprisene kommer til å fortsette å stige og det samme vil nettleien gjøre, så tiden er inne for å gjøre en god investering. Nettleien blir effektbasert nå ved nyttår 2022 og foreløpig vet vi ingenting om hvordan den modellen blir. Det vil vi komme tilbake til senere på høsten. I mellomtiden, ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat om hvordan du kan komme i gang å spare både penger og miljøet med selvlagret strøm.

Fred Martin Langøy
Daglig Leder

 

Forrige
Forrige

EnergyBank: Hva kreves av installatøren?

Neste
Neste

Om noen år er energilagring en selvfølge med smarte komponenter i alle bygg