Fordeler med batterilagring i private hjem


Fra olje- og vedfyring til helelektrisk energiforbruk Norske hjem har fra begynnelsen av 1900-tallet stort sett brukt strøm, olje og ved til å skape varme i huset. De siste årene er oljefyring faset helt ut, og vedfyring blir brukt mest for kosens skyld og ikke for praktisk oppvarming i de fleste hjem. Strømmen har tatt mer og mer over og mange hjem har faktisk ikke annen form for oppvarming enn strøm som energikilde. Energiforbruket i de norske hjem er altså i ferd med å bli helelektrisk.

— Stadig økende strømforbruk

Overgangen til strøm som hovedenergikilde er en av hovedårsakene til det stadig økende strømforbruket til Ola Normann. Vi kommer hjem fra jobb, plugger i laderen til elbilen i garasjen før middagen trylles fram på induksjonstoppen på kjøkkenet. Vaskemaskinen blir fylt opp synkront med oppvaskmaskinen etter middag og støvsugeren jobber iherdig i 1.etg samtidig som PC-en og TV-en blir slått på i 2.etg. Noen som kjenner seg igjen? Ikke rart at strømmen er dyrere på ettermiddagene!

Dette stadig økende energibehovet legger et enormt press på strømnettet, som igjen resulterer i at energibransjen må ta stilling til en eventuell utbygging av strømnettet for mange titalls milliarder.

Det vil medføre at strømmen på sikt blir dyrere - spesielt på tider av døgnet når vi forbrukere bruker mye strøm, som på morgenen og ettermiddagen. Energiselskapene har full kontroll på strømforbruket ditt gjennom data de samler inn fra din AMS-måler*. Disse dataene sendes hver time til energiselskapenes felles datasentral.

— Kjøp strøm når den er billigst

Velger du å installere et energilagringssystem som vår EnergyBank, vil du kunne lagre opp strøm på batteriet når strømmen er rimelig, for så å bruke energibatteriet som en buffer når strømforbruket ditt er høyt. På natten er det for eksempel veldig smart å kjøpe strøm, da den er mye rimeligere enn store deler av dagen. Fyller du opp batteriet på natten, kan du så benytte den oppsparte strømmen når du for eksempel skal lage middag og gjøre husarbeid på ettermiddagen.

— Få maks ut av solcellene på taket

Du trenger ikke solceller på taket for å kunne lagre strøm, men er du en av de som allerede har solcellepaneler på taket er det mulig å spare mye strøm og penger i løpet av et år. Det er perfekt å lagre strøm på batteriet som produseres på dagen, for så å bruke strømmen på ettermiddagen og kvelden samme dag. 

— Effekttariff

Endringene i strømprisene har mange husstander fått smertelig merke den siste tiden, da det har blitt innført effekttariff enkelte steder i landet. Effekttariff er raskt oppsummert et begrep som brukes når strøm blir dyrere pr. kilowatt når du bruker mange kilowatt på én gang. Dette skyldes høy belastning på strømnettet i de periodene, som for eksempel på ettermiddagene.

— Sikre deg mot strømstans

I tillegg til å kutte strømutgiftene, har EnergyBank enda en fordel. Den kan nemlig også sikre deg mot strømstans - eller ikke direkte mot strømstansen da, for den har man som regel ikke noe kontroll over. Men EnergyBank kan fungere som en ekstra sikkerhet når det inntreffer, da den vil gi deg nødstrøm. Som et eksempel vil et batteri på 10 kw/t sørge for at du har lys i alle rom, samt Tv og Wifi i én til to dager.

 *AMS-måler: avanserte måle- og styringssystemer

Fred Martin Langøy
Daglig Leder

 

Forrige
Forrige

Smart Strøm på hytta

Neste
Neste

Sikker strømforsyning til mitt hjem? Ja, takk!