Solenergi er en undervurdert energikilde med stort potensiale


Vi nordmenn og for så vidt alle i Europa står nå midt oppe i en strømkrise som vi ikke har sett maken til. Politikerne er i villrede og ser på subsidiering av strømprisen som løsning på kort sikt. Utfordringen med kortsiktige tiltak er at vi forbrukere tenker at regjeringen og staten kommer til å redde oss igjen med nødhjelp hvis vi opplever tilsvarende strømkriser igjen. Det betyr at mange av oss fortsetter med samme forbruk og gjør lite eller ingenting med energieffektivisering av de hus vi bor i.

Som leverandør av energiløsninger er jo vi i Smart Energy Systems opptatt av å selge mest mulig utstyr til norske kunder, men vi er også opptatt av at vi som samfunn bruker energi smart og styrer energiforbruket på en best mulig måte.

Det er nå oppe i dagen at vi må gjøre tiltak for å få produsert mer fornybar energi i Norge. Samlet energiforbruk i Norge er nå på 154 TWt pr år og det er spådd en kraftig økning i årene som kommer som et resultat av elektrifiseringen. I Norge er vi dårlig på å utnytte eksisterende muligheter for å produsere mer fornybar energi. Vannkraften har vært en sovepute da vi har hatt veldig billig kraft i alle år. Våre danske og svenske naboer har i en helt annen grad utnyttet solen til å produsere solenergi på sine hustak og vi i Norge ligger langt bak selv om vi har relativt like forutsetninger for produksjon av solstrøm.

I Norge har vi 1,3 millioner eneboliger og tomannsboliger som er egnet for solenergiproduksjon, og disse kan i snitt produsere ca. 6 000kWt pr år. Samlet sett utgjør det 7,8 TWt i produksjon, ikke all verden men det dekker i hvert fall over 5% av årsforbruket til AS Norge. Legger vi til de 130 millioner m2 som finnes av nærings og offentlige tak så har vi potensialet til å produsere 11 TWt ekstra energi på disse takene. Samlet for alle norske bygg utgjør det 18-19 TWt med energi som vi sårt trenger for å ha nok energi. Dette kan vi få uten inngrep i natur, noe som i dag er et stridstema blant folk flest.

Med litt smart tenkning fra myndighetenes side burde da de som installerer solcelleanlegg og energilagring i sine boliger få momsfritak på investeringen. Vi har sett hva momsfritak på elbil har bidratt med og vi vil kunne se en tilsvarende fornybar ‘‘energirevolusjon’’ rundt produksjon av solstrøm på norske hustak. For myndighetene vil mva. fritak bety svært lite, da det i dag er svært få som installerer solcelleanlegg. Dermed vil staten ikke tape inntekter ved mva. fritak, de vil da bare frasi seg fremtidige inntekter. Det er ganske stor forskjell på å tape inntekter og frasi seg inntekter de aldri vil få i stort omfang.

Med fritak av moms vil solcelle og batteriivestering bli 25% billigere, noe som vil gi boligeiere svært gode argumenter for å ta investeringen. For de som ikke har finansiell evne til en slik investering burde staten gi finansiering via husbanken eller andre statlige finansinstitusjoner. Mva. fritaket vil også bli langt større enn Enovatilskuddet som gis i dag. Enova dekker heller ikke investering i batteri da de bare dekker en begrenset andel av solcelleinvesteringen.

Næringslivet har jo ikke mva. på sine investeringer i dag så her bør det være mulig med nye tiltak og ikke minst stille krav til montering av solcelleanlegg på alle nye tak. Dette er gjort andre steder i Europa, men det er svært lite som skjer i Norge rundt det å få fart på fornybar energi. Det er stort sett bare prat om vindmøller og utbygging i mer vannkraft hos norske politikere. Det er lang enklere og mindre inngripende å ta i bruk alle de millioner kvadratmeter tak som ligger klare til bruk.

Med 19 TWt energi produsert kan NVE stille krav til kraftprodusentene om å redusere sin energiproduksjon på sommeren og spare vannmengden til vinteren når vi trenger energien som mest. Kanskje det også ville påvirket energiprisen noe med større reserver i vannmagasinene når vinterkulda setter inn?

Med batteri i hvert hjem vil boligeieren også kunne redusere effektbehovet og avhjelpe nettselskapene med fremtidige nettutbygginger i boligområder. Med batteri i bolig vil også forbruker kunne kjøpe strøm rimelig på natten og bruke den når strømprisen er på det høyeste. Vi har sett priser på både 5, 6 og 7,- pr kWt i vinter og da er det mye å spare ved å kjøpe strømmen på et rimeligere tidspunkt.

Det er mange muligheter som ligger i bruk av solenergi og energibatteri i Norge. Det gjelder å sette fart og stimulere til tiltak nå, og det er det vår regjering som bør og må ta initiativ til.

Fremtiden vår er elektrisk, og alle må bidra med ‘‘dugnadsånd’’ for å få en bedre energimiks i vårt kjære Norge.



Fred Martin Langøy
Daglig Leder


Forrige
Forrige

Det er sluttkundene selv som er driverne!

Neste
Neste

Energilagring og null utslipp for bygg og anlegg