Energilagring og null utslipp for bygg og anlegg


 

Nullutslipp innen bygg og anlegg på norske byggeplasser er nå i ferd med å bli en realitet. Oslo og etter hvert Bergen er nå kommuner som er først ute med å stille krav til bygg og anleggsbransjen om null utslipp på byggeplasser i sentrum. Dette medfører en stor kostnad for bygg og anleggsbransjen, men også byggherren får til slutt regning for å redusere utslipp.

Å bruke strøm som energikilde har allikevel sine klare fordeler i forhold til fossile energikilder til anleggsplasser. Som de fleste vet er strøm en energikilde som gir mye høyere energiutnyttelse i forhold til diesel. Diesel har lav energitetthet i forhold til ren strøm og diesel avgir langt mer CO2 sammenlignet energi fra vannkraft. Strøm som energikilde gir også vesentlig lavere støy på arbeidsplassen i forhold til dieseldrevne maskiner, hvilket er bra for arbeidere og naboer til byggeplasser. Lavere CO2 utslipp gir også bedre arbeidsklima og sannsynligvis langt lavere luftveisplager noe som bidrar til bedre arbeidsmiljø for anleggsarbeidere. 

Mangel på nok effekt er en utfordring i forbindelse med elektrifiseringen av byggeplasser. Energilagring i kontainer er en god løsning for å mellomlagre strøm for opplading av gravemaskiner, lastebiler og annet utstyr. Vi i Smart Energy Systems leverer Greenerway som er en energilagringsløsning som er fremtidsrettet for norske byggeplasser. Vi leverer både 10` og 20`fots løsninger med og uten DC hurtiglading. Følg med å se etter våre grønne flott kontainere som bidrar til et bedre miljø både for by og arbeidere.

Levetid på anleggsmaskiner blir anslått til 6-7 år i bransjen før utstyres byttes ut. Levetid på litium LFP batterier er på opp mot 10-15 år ved en ladesyklus pr dag. Det gir en veldig langt driftstid og de millioner som brukes på kjøp av en kontainerløsning kan avskrives og tjenes inn igjen over mange år. Setter man opp et regnestykke med alle fordeler og utgifter med og uten strøm som energikilde er det ikke sikkert at energilagring som energikilde er så mye dyrere alle kostnader medregnet. Batteridrift er nytt og derfor oppleves det som tungvint og dyrt, men det gjelder å se muligheter og ta tak i ny teknologi som er tilgjengelig.

Fred Martin Langøy
Daglig Leder

 

Forrige
Forrige

Solenergi er en undervurdert energikilde med stort potensiale

Neste
Neste

Kan jeg ha energibatteri uten solceller på taket?